Dit is een taart uit “Jamie” van Jamie Oliver. Het geheim zit hem in de bodem. Vers gemaakt met vanille en poedersuiker. Het is even wat werk, maar dan heb je ook wat. Ik maak altijd een paar porties extra, die ik invries voor de momenten dat ik minder tijd heb.

Jamie heeft trouwens een prijs in Amerika gewonnen: de Ted Prize met zijn ideeën over hoe je kinderen en families kunt leren om zich beter en gezonder te voeden. Hij heeft een hele inspirerende speech gehouden die je via deze link kunt terug zien: http://www.ted.com/talks/view/id/765

Maar goed, een lekker taartje op zijn tijd is niet verkeerd. Hier het recept:

Het deeg voor twee taartbodems van 28 cm doorsnede

 • 250 gram boter
 • 200 gram poedersuiker
 • mespuntje zout
 • 500 gram bloem
 • zaad van 1 vanillestokje
 • rasp van 1 citroen
 • rasp en sap van 3 sinaasappels
 • 4 eidooiers
 • 2-4 el melk

roer de boter zacht met de poedersuiker en het zout. Roer de gezeefde bloem, het vanillezaad, de citroenrasp en de eidooiers erdoor. Wanneer het eruit ziet als grof broodkruim, voeg je de melk toe. Nu kneed je het deeg zo snel mogelijk tot een bal. Dit mag niet te lang duren, anders wordt het deeg taai. Rol het deeg uit tot een dikke, korte worst. Verpak het in twee delen in folie en leg het minimaal 1 uur in de koelkast te rusten.

Snijd heel voorzichtig dunne plakjes, waarmee de taartbodem wordt opgevuld, hiervoor gebruik je ongeveer 2/3 van het deeg. Zet de vorm een uur in de diepvries. Vul de bodem met een blindvulling bak deze 12 minutem op 180 graden. Bestrijk de bodem met eiwit en zet de bodem een halve minuut terug in de oven. Laat de bodem afkoelen. De bodem is nu klaar om gevuld te worden.

De vulling

 • 250 gram ricotta
 • 250 gram mascapone
 • 125 gram poedersuiker
 • rasp van 3 sinasappels
 • zaad van 2 vanillestokjes
 • 2 eieren, gesplitst
 • 100 gram donkere chocolade (minmaal 70 % cacao), grof gehakt

Klop de ricotta, de mascapone, de poedersuiker de rasp, het vanillezaad en de eidooiers glad en glanzend. Klop de eiwitten stijf en spatel dit door het mengsel. Schenk het over de bodem en strooi de chocolade erover. Maak van de rest van het deeg repen die over de taart komen.

Bestrijk de taart met een losgeklopt ei en bestuif het met poedersuiker. Bak de taart 40-45 minutenin een voorgewarmde oven van 170 graden. Laat de taart goed afkoelen, dan komt hij beter uit de vorm.

De taart kan lauwwarm en koud geserveerd worden met crème fraiche of ijs