Morgen hebben wij een fietstocht en een picknick met mijn werk. De hieronder beschreven druivencake staat nu in de oven en neem ik mee. De kardemon en steranijs geven aan deze cake een heerlijke smaak!
Ingrediënten:

 • 1 kg druiven, ontpit en gehalveerd
 • 1 tl kardemonpoeder
 • 2 steranijs
 • 1/2 tl kruidnagelpoeder
 • munt, fijngesneden
 • 1 dl sinasappelsap of -likeur
 • 200 gram roomboter, kamertemperatuur
 • 200 gram rietsuiker (fair trade, natuurlijk!!)
 • 200 gram gezeefde bloem (biologisch)
 • 200 gram eieren, gesplitst (afhankelijk van de grootte 4 of 5)
 • 2 el kaneel
 • 2 el suiker of fijngehakte kandij

Maak van de sap, kardemon poeder, steranijs, kruidnagelpoeder en munt een marinade voor de druiven. Schep ze erdoor en laat het minimaal drie uur trekken. Tussendoor regelmatig omscheppen. Doe de druiven ten slotte in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Schep ze om met wat bloem.

Roer de boter zacht met de mixer. Roer de suiker en een mespuntje zout erdoor. Voeg al kloppend de eierdooers één voor één erdoor. En als laatste de bloem. Klop in een aparte kom de eierdooers stijf.

Roer de druiven en de eiwitten door het cakebeslag. Doe het beslag in een rechthoekige ingevette cakevorm (ongeveer 25×45). Strooi over de bovenkant wat kaneel en suiker. Zet de cake 45 minuten in een voorgewarmde over van 160 graden. Verhoog de temperatuur naar 175 graden en bak de cake in nog 25 minuten gaar.