IMG_2430
Woensdagavond. Europees voetbal. Drie mannen op de bank. Trek in iets lekkers. Nieuwe hobby broodbakken. Het was een perfect match!

Voor het zover was, verstreken er wel een aantal uren. Broodbakken is leuk, en tijdrovend. Maar het is prima te combineren met andere werkzaamheden. Dus terwijl ik de avondmaaltijd maakte, deed ik ook de voorbereidingen voor deze broodjes. Prima te doen!

Deze keer heb ik met de machine gekneed. Dat scheelde veel kracht en het lukte nu wel om het deeg de juiste elasticiteit te geven. Dus twijfelde ik eerder deze week nog, het besluit is nu genomen: deeg kneed ik met mijn sterke en betrouwbare Kitchenaid!

En hierbij dan ook het recept, uit Bread Revolution. Ik heb het recept wat aangepast naar onze smaak en de hoeveelheid gehalveerd. Dit is genoeg voor 8 broodjes. En die zijn best groot. Het bord op de foto hierboven is een dinerbord!

IMG_2429

Ingrediënten
Voor het deeg

 • 450 gram bakkersbloem
 • 5 gram fijn zeezout
 • 50 gram fijne tafelsuiker
 • 50 gram boter, zachtgeroerd
 • 10 gram verse gist of 7 gram instantgist
 • 90 ml lauwwarm water
 • 140 ml melk
 • 1 ei

Voor de vulling

 • 125 gram bruine basterdsuiker
 • 10 gram kaneelpoeder

Om af te werken

 • 1 ei
 • 100 gram suiker en 100 ml water

Doe de bloem, suiker en zout in een kom en meng het goed. Wrijf met je vingers de boter door de bloem tot het op fijn broodkruim lijkt. Verkruimel de gist in het water en roer tot het is opgelost. Maak een kuil in het midden van de bloem en giet daar het gistwater, de melk en het ei in. Roer het door elkaar tot een soepel en vochtig deeg.

Leg het deeg op een schoon werkvlak of in de Kitchenaid met een deeghaak op een lage stand. Kneed het deeg tot het elastisch is en het venstereffect is bereikt. Je kunt het deeg dan tussen je handen uit elkaar trekken zonder dat het breekt. Het dan zo elastisch dat het heel dun nog heel blijft en je erdoor heen kunt kijken. Het klinkt heel cryptisch, maar als je het bereikt hebt, herken je het. Neem hier zeker 10 minuten voor.

Laat het deeg 60 minuten rijzen in een ingevette kom met een natte theedoek erover. Als het lekker gerezen is, kan het deeg daarna 30 minuten in de koelkast. Daardoor kan het deeg straks makkelijker worden uitgerold.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en druk de lucht eruit. Rol het uit tot een lap van 30 x 20 en ongeveer 1 cm dit. Meng de basterdsuiker en de kaneel voor de vulling en verdeel dit over de lap. Bevochtig de bovenkant een beetje en rol de lap met vulling strak op. Snijd de rol in plakken van 3 cm breed. Leg deze plakken op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Laat ruimte tussen de broodjes. De broodjes moeten nu nog een keer 60 minuten rijzen.

De over wordt voorverwarmd op 190ºC. Bestrijk elk broodje met het losgeklopte ei. Bak ze 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Terwijl ze in de oven staan, maak je van de suiker en water een siroop. Eerst de suiker laten oplossen in het water en dan 5 minuten doorkoken tot een heldere siroop. Als de broodjes uit de oven komen kunnen ze hiermee worden bestreken.

Ze zijn echt heerlijk als ze vers zijn. Mocht je overhouden en ze later eten, dan pimp je ze heel goed op met een likje roomboter, mmmmm.