Nu het moestuin seizoen heel voorzichtig weer begint, start ook het verlangen naar de prachtige groenten die we straks gaan oogsten. En naast goede aarde, voldoende water en veel liefde hebben we ook bijen nodig voor de bevruchting van de planten. Maar deze beesten zijn in een rap tempo aan het verdwijnen. 

bij the optimist

Marla Spivak legt in een TEDtalk uit waarom de bijen verdwijnen. Het resultaat op langer termijn is dat we bloemloze landschappen krijgen en dat ons voedselsysteem niet meer werkt. Ze laat in de onderstaande video een overzicht zien van het effect op een groenteafdeling in een supermarkt voor wat betreft de beschikbaarheid van groenten.

Wat wij kunnen doen? Zoveel mogelijk bijenvriendelijke bloemen planten, niet alleen in tuinen maar ook in de openbare ruimte, en stoppen met het gebruik van pecticide.