Na een week heel hard werken is er op een druilerige middag niets zo heerlijk als even bakken. Vanmorgen liep ik in de bibliotheek aan tegen “Bakken met Menno”, het boek van de winnaar van 2014 van “Heel Holland Bakt”. Een gelukkig toeval.

Het kookboek, met rood-wit-blauw leeslintje (leuk detail) bevat veel lekkere recepten, van beginnend tot heel ingewikkeld. Die ingewikkelde  zijn de recepten van Menno’s taarten uit “Heel Holland Bakt” . Leuk om nog eens na te lezen, maar wel erg bewerkelijk…..

Maar goed, zoals bij elk kookboek, staan er een aantal heerlijke recepten in die ik zeker nog een keer ga maken. De Angel Food Cake, de Pumpkin Pie (voor als de pompoenen weer rijp zijn dit najaar), chocolade-avocadotaart (groene crème!!!) en applecrumble. En dit laatste recept heeft mij geïnspireerd tot mijn baksel deze middag. Hierbij mijn invulling

View this post on Instagram

Een regenachtige middag vraagt om een baksel! #FDB

A post shared by Annette (@annette_tas) on

Voor de vulling:

  • 4 appels, geschild en in stukjes (niet te klein!)
  • 90 gram basterdsuiker
  • 1 el bloem
  • kaneel
  • beetje water

Meng de ingrediënten en schep ze in een licht ingevette ovenschaal.

Voor het kruimeldeeg

  • 100 gram havermout
  • 60 gram bloem
  • 70 gram bruine basterdsuiker
  • 1 tl baking soda
  • 60 gram kokosolie, gesmolten

Meng voor het deeg alle ingrediënten in een kom. Maak kruimels door de kokosolie goed door de andere ingrediënten heen te wrijven. Strooi het deeg over de appels en zet de schaal 45 minuten in een voorverwarmde oven (175 graden Celsius).

En aan het eind van de druiligere dag ging de zon schijnen en hebben we even bijgepraat bij de buren. Onder genot van de heerlijke crumble. En daar werd het idee geboren om hem ook uit te proberen met de rabarber die binnenkort weer ruim beschikbaar is.