Het was de verrassing van de vakantie: het heerlijke eten in China. Niet te vergelijken met wat je hier bij de chinees voorgezet krijgt.

En alhoewel het echt hete eten niet aan ons is voorgezet, hebben we ook zeker niet alleen babyfood gegeten. De variatie was groot: elke maaltijd veel groente met heerlijke smaakmakers, vlees én vis, heerlijke pittige smaakmakers uit de sechuankeuken, de noedels uit Xi’an, en echt nog veel meer!

Erg leuk waren ook de tafels in de restaurants: overal zijn ronde tafels met in het midden een draaiplateau. Daarop worden de gerechten neergezet en vanzelf bij je langs na weer een draai van een van de tafelgenoten. Ronde tafels zijn voor grotere gezelschappen zoveel gezelliger dan een lange, rechthoekige tafel. Iedereen zit gewoon in de kring!

 

chinees eten 1Na de vakantie ben ik op zoek gegaan naar een goed kookboek. En dit heb ik gevonden in het boek van Fuchsia Dunlop: de echte chinese keuken thuis. Een boek boordevol recepten en uitleg over de verschillende ingrediënten. Mooi vormgegeven met foto’s die aanzetten tot het zelf klaarmaken.

Dat vroeg eerst nog een bezoekje aan de toko. Want de chinese keuken heeft ook weer zijn eigen ingrediënten. Twee soorten soyasaus, chili olie, azijn en kookwijn. De geuren uit de flesjes beloven veel goeds en de chinese tekens geven vertrouwen dat er toch op zijn minst een voorzichtige herkenning van smaken zal zijn.

En op een warme woensdag ben ik aan het koken geslagen. Fuchsia geeft in haar boek aan dat je per persoon een gerecht maakt dat je samen deelt. Een kommetje rijst erbij en dan heb je al een mooi aangeklede tafel. Vier nieuwe gerechten, dat vroeg wel even wat tijd. Want zoeken naar planning, volgorde, bereiding en dan niet zeker weten of het goed gaat. Voor de eerste keer gefrituurd in de wok. Maar ook kunnen werken met de komkommer en de sperziebonen uit mijn eigen moestuin. Het is echt heerlijk geworden met gerechten met klinkende namen, zoals Zuo zong tang ji: Kip van Generaal Tso.

En dat waren er pas 4. De komende weken ga ik mijn repertoire uitbreiden zodat we ons regelmatig  in elk geval culinair kunnen wanen in China!