We zijn een week onderweg! Met de challenge van Carolien van de Kamp om gezonder te eten en je daardoor energieker te voelen. Het was een goede aanleiding om het gezonde eten weer op te pakken, m’n oude patroon sloop er weer in……

Het is best uitdagend om dit juist nu aan te pakken. November is meestal de maand dat ik weer in mijn winterstand kom. En deze maand ook weer veel verblijven in hotels, waar ik mij altijd verleid voel om meer en lekkerder (lees ongezonder) te eten. En juist daarom kwam de challenge op het juiste moment voor mij.

Maar ik schrok wel bij de start. Een weekmenu, een boodschappenlijst, terwijl ik graag wat experimenteer en me laat inspireren door wat er in de moestuin staat. Dus heb ik besloten om deze week te starten met de ontbijtjes. Hierover schreef ik al een gastboog op de website van Carolien. Deze kun je lezen via deze link.

Het is uiteindelijk de week geworden van de havermoutontbijt. Toch al een van mijn favoriete ontbijten, maar ik kende nog niet veel variatie. Verder dan een ander soort fruit kwam ik nog niet. Door een oproep van Carolien op faceboek stroomde de inspiratie binnen.  Dank allen daarvoor! Hierbij mijn top 3

 1. klassieke havermoutontbijt
  Geïnspireerd op het eerste recept van Carolien200 ml amandelmelk (of haver-, noten, quinoa- ….) , 40 gram havermout, kaneel, appel en banaan. melk en havermout koken tot pap. Melk, banaan en kaneel erdoorheen.Een klassieke combinatie met de appel en kaneel, heerlijk!
 2. Overnight Oats
  geïnspireerd op het recept van Kristel Hoeflaken.250 ml kokossoyayoghurt, 40 gram havermout, halve banaan geprakt, 1 el chiazaad, geweekt, 1 tl lijnzaad, 1 tl kaneel, fruit ter garnering
  Meng alles in een kom en zet het afgedekt in de koelkast. Volgende morgen doorroeren en garneren met het fruit (aardbeien, blauwe bessen, frambozen oid ).          Voor mij was dit een hele nieuwe manier van het klaarmaken van havermout. Zeker op deze manier is het heel smakelijk en natuurlijk erg makkelijk en snel voor de drukke ochtendspits.
 3. Gezond appeltaartje
  geïnspireerd op het recept van Marloes van der GraafAppel, kaneel, 1 el kokosolie, 1 tl rietsuiker, 1 tl kardemom, 1 tl rozenwater,  6 el havermout. Oven voorverwarmen op 200 graden C. Appel schillen, mengen met kaneel en in een ovenschaaltje. In pannetje kokosolie en honing verwarmen en mengen met de havermout. Over de appel, kwartiertje in de oven. Samen in een kommetje met kokossoyayoghurt, blauwe bessen en frambozen.  Wat een aantrekkelijk ontbijt, het ruikt ook zo lekker. Lekker warm voor de winter, alsof je al bent begonnen met de taart. Lekker voor het weekend!

Enthousiast geworden heb ik nog even verder gezocht op internet en vond ik nog de volgende heerlijke mogelijkheden: