Weer een week verder in de challenge van Carolien van de Kamp. Een heerlijke week wat betreft mijn activiteiten maar qua eten een uitdaging. Nog twee van dit soort weken voor de boeg, en ik deel mijn ervaringen hoe ik dit soort momenten zo gezond mogelijk houd binnenkort.

Vorige week heb ik mijn top 3 havermoutontbijt gedeeld. Favoriet met een grote voorsprong is de appel met havermout uit de oven. Een aanrader, en niet alleen voor het weekend…..

Deze week deel ik met jullie mijn top 3 lunchgerechten. Tussen de recepten van Carolien zaten aan aantal bekende mogelijkheden, die al met enige regelmaat op mijn bord liggen. Maar ze heeft mij ook weer op nieuwe ideeen gebracht. En ik voeg ook een nieuw recept toe van Yotam Ottolenghi, die prima past in de kook- en levensstijl van gezond en bewust eten. En dan met lekker veel (kruiden) smaken. Lekker en gezond lunchen is mij heel erg goed bevallen deze week. Het komt volledig tegemoet aan mijn behoefte aan variatie en verandering. Dit geeft zoveel mogelijkheden.

 1. Boekweitwrap 

  De wrap gemaakt volgens het recept van Carolien van de Kamp: 300 gram boekweitmeel, 300 ml havermelk en 2 eieren. Ik vond het beslag toen nog wat erg dik, dus ik heb op gevoel nog wat melk toegevoegd. De wraps op hoog vuur (net zoals pannenkoeken) bakken in een koekenpan en laten afkoelen. Even oefenen: te dik is niet lekker. Ik gebruik 1 soeplepel beslag in een gemiddeld grote koekenpan. Het beslag is voldoende voor 6 – 8 wraps.

  En dan begint het grote avontuur. Want je kunt veel combinaties bedenken die lekker zijn. Groente en sla, aangevuld met kip, zalm of ei geeft een heerlijke combinatie.

  Bovenstaande wrap is als volgt gevuld:
  De wrap is ingesmeerd met een mengsel van yoghurt, haver cuisine (groene winkel, maar kan ook worden vervangen door crème-fraiche) citroensap en verse kruiden (peterselie en munt)
  Daarop een handje winterpostelein, een kwart avocado in stukjes, dungesneden reepjes kipfilet (vleeswaar) en ten slotte dungesneden komkommer.

 2. Pompoensoep12002762_1097558270273086_8073546293965455024_nEen hele praktische lunch met de grote hoeveelheid pompoen die ik nog heb liggen. Ik heb de afgelopen tijd nogal wat geëxperimenteerd met deze soep, van zwaar en gepureerd tot licht en met stukjes pompoen.  Lekker met een cracker of roggebrood. Hierbij een pittige variant die lekker opwarmt in de winter:Kneus een stuk gember en snij een stengel citroengras in 3-en. Fruit een grote ui samen met de gember en de citroengras. Voeg de pompoen toe (afhankelijk van de grootte van de pan) en stoof dit een minuut of 10 mee. Zet het mengel onder met bouillon (ik gebruik de helft gewone blokjes en de helft minder zout) en kook de soep een minuutje of 10. Laat de soep wat afkoelen. Haal de gember en de citroengras eruit en pureer de soep.
 3. Preikoekjes met kruidendressing.  Ten slotte de preikoekjes, een recept van Yotam Ottolenghi in Plenty. Ik ben een groot fan van hem, hij maakt groente heerlijk smakelijk door het gebruik van veel kruiden. Dat is nog eens wat anders dan de doorgekookte groente van oma. Dit is wel een recept met veel ingrediënten en het kost even tijd. Maar als je een behoorlijke hoeveelheid maakt, dan heb je genoeg voor meerdere lunches. Je kunt een portie invriezen en gebruiken tijdens een drukke dag. Heerlijk met een salade van champignons, venkel, sla en tomaten. Het recept vind je in Plenty, of op internet, bijvoorbeeld via deze link.