Ooit was viennetta het toetje waarmee Remco mij heeft verleid. Viennetta? Ja inderdaad, ik was zo verliefd, dat er niet heel veel nodig was…… Wij eten Viennetta soms nog weleens uit nostalgie, maar het is geen culinair hoogtepunt.

Op zoek naar een toetje voor de kerst kwam ik de homemade viennetta in de kersteditie van “Delicious” tegen. Met een hele smakelijke foto. Tja, een toetje met chocolade, ijs en fruit is toch altijd lekker als afsluiter van een kerstdiner. Ik was helemaal verkocht toen wij ook nog een heerlijke rode dessertwijn vonden die past bij fruit en chocolade. Het werd een van de toppertjes van het kerstdiner. Nog steeds toetje dat in de smaak valt bij jong geliefden

GetAttachment.aspx-2

Wij vonden wel dat er nog wel wat te variëren viel. Want is het niet lekkerder om verschillende soorten chocolade te gebruiken? En Remco, als kenner van de Vienetta, stelde voor om in plaats van oreokoekjes kletskoppen te gebruiken als koekkruimels. En zo hebben we oudjaarsdag opnieuw een Vienetta gemaakt, maar met variatie.

Recept voor een echt lekkere viennetta (met drielagen)

  • 50 gram chocolade per laagje, totaal 200 gram (wit, puur, melk, met amandelen, met …)
  • 1500 ml vanille- of slagroomijs, een beetje ontdooid.
  • 150 gram oreokoekjes, gekruimeld (of andere koekjes naar smaak)
  • frambozen en blauwe bessen
  • chilipeper
  • geroosterde noten (pecannoten, walnoten)
  • slagroom
  • cakevorm

chocolate walk 1

Start met het maken van de laagjes chocolade. Smelt voorzichtig de chocolade. Dat kan dus dezelfde smaak zijn, twee verschillende en zelfs 4 verschillende. Dat laatste hebben wij uitgeprobeerd: een beetje too much! Twee soorten lijkt mij prima!

Teken op bakpapier 4 figuren die passen in de cakevorm: de bovenste de grootste, de onderste het kleinst. Smeer de chocolade uit op het bakpapier. Snij een aantal frambozen in kleine ringetjes en leg deze op de chocolade. (hiervoor kun je ook gevriesdroogde frambozen gebruiken) Bestrooi het een klein beetje met de chilipeper en laat de chocolade weer stevig worden in de koelkast.

Als alle ingrediënten gereed zijn, kan met de opbouw worden begonnen. Leg de kleinste chocoladelaag in de cakevorm, die bekleed is met plastic. Daarop een laagje koekjes, vervolgens 1/3 deel van het ijs, en als laatste de nootjes. Dit herhaal je nog twee keer en sluit af met de grootste chocoladelaag. De viennetta is nu klaar en kan (minimaal 4 uur) in de vriezer!

Een half uurtje voor het opdienen de viennetta uit de vriezer halen. Even pronken bij je gasten en dan aansnijden. Per bordje serveren met slagroom en vruchtjes. Heerlijk met een bijpassende dessertwijn.