Binnenkort ga ik, samen met mijn 3 mannen, op vakantie met een vriendin en haar twee kinderen. En tot mijn vreugde is haar dochter een mede havermout-lover. Ik denk dat we een kilo of wat havermout meenemen  (rechtgeaarde Nederlander als wij zijn 🙂 ) en dan de hele vakantie heerlijke ontbijtjes en andere versnaperingen maken. Of de rest het ook kan waarderen weten we niet, maar dat mag de pret niet drukken.

Deze koekjes zullen we zeker maken, zonder boter en suiker, maar met een heleboel lekkere toevoegingen. Het recept heb ik gevonden op de website “Gezonde Passie” van Tari Hertsenberg. Inmiddels heb ik er mijn eigen draai aan gegeven en varieer ik nog elke keer. Dus ik zie dit recept een aanwijzing. De koekjes zijn elke keer zo snel op, dat ik inmiddels een dubbele portie maak en de helft verstop!

Hierbij de ingrediëntenlijst van mijn laatste creaties

 • vier kleine of drie grote bananen, geprakt
 • 200 gram havermout
 • 100 gram havermeel
 • 150 gram dadels, in kleine stukjes
 • 50 gram geraspte kokos
 • 30 gram chia zaad
 • 50 gram gehakte pecannoten
 • 100 gram gehakte moerbei bessen
 • 20 gram gepofte amaranth
 • snufje zout
 • behoorlijk wat kaneel naar smaak
 • 6 el havermelk (ongeveer)

Doe de ingrediënten bij elkaar in een komt en roer ze goed door. Ik doe de melk altijd als laatste, zodat ik kan daarmee de substantie kan sturen. Niet te droog, maar zeker ook niet te nat. Het deeg moet aan elkaar plakken.

Ik maak met twee lepels een bolletje dat ik platdruk. Laatste keer had ik ongeveer 20 koekjes. Een kwartiertje op 170 graden Celsius in een voorverwarmde oven. De koekjes blijven door de banaan een beetje zacht.  Ik hoop dat je er net zo van kunt genieten als wij, ze halen meestal het einde van de week niet in de koektrommel!

havermoutkoekjes