Ik geef toe, ik ben een chocoholic. Heb deze week ook erg genoten van “The great English bake off” met de chocolade aflevering en kreeg een onbedwingbare lust om weer eens iets met chocolade te bakken. Wel iets minder ambitieus dan wat mijn held Tamal maakte…

Dit weekend maar weer eens een beproefd recept gebakken. Ik heb de hoeveelheden aangepast, zodat het past in een bescheiden bakvorm van 24×24 cm. Want het moet wel allemaal weer op…. Het recept is al zo oud, dat ik niet eens meer precies weet uit welk blad het komt, ik denk een Tip uit de jaren ’90…

Ingrediënten

  • 400 gram pure chocolade
  • 125 gram boter
  • 2 kleine eieren
  • 115 gram suiker
  • 2 el sterke koffie
  • 100 gram gehakte noten naar eigen smaak
  • Vanillesuiker
  • Mespuntje zout
  • 40 gram speltmeel met 2 tl wijnsteenpoeder

Start met het smelten van de boter met 150 gram chocolade. Als het zacht is, weer even laten afkoelen.  Hak de overgebleven chocolade en de noten in kleine stukjes. In het originele recept staan walnoten. Ik ben zelf dol op pecannoten, dus die gebruik ik meestal. Maar vandaag had ik hazelnoten over, en dat smaakt ook prima.

Mix in een kom de eieren, suiker en afgekoelde koffie tot een schuimige massa. Doe hier de chocolade/boter in delen doorheen. Schep de gehakte noten en chocolade, de vanillesuiker, het zout en het bloem door het beslag. Doe dit in een met bakpapier beklede vorm en bak de brownie in 40-45 minuten gaar op 190 graden  in een voorverwarmde oven.