Soep is heerlijk als lunch tijdens een koude winterdag. Zo’n kom waar de stoom vanaf komt, weinig is zo verwarmend. Nu de prachtige pompoenen uit de moestuin op zijn is het tijd voor andere soep. Dit weekend de heet-zure paddenstoelensoep uit ” de echte Chinese keuken” van Fuchsia Dunlop uitgeprobeerd. En dat is een blijvertje. 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 liter warme (groente)bouillon
  • een stukje gember, geraspt
  • minimaal 250 gram verse paddestoelen (oesterzwammen, enoki’s etc.), schoongemaakt en in kleinere stukjes
  • 225 gram tofu naturel, in kleine stukjes gesneden
  • 1 el bakolie
  • 1/4 tl donkere sojasaus
  •  2 1/2 el chinkiangazijn
  • zout en peper
  • 1 tl sesamolie
  • 2 el gesneden ringen van het groen van de lente ui.

Verhit de olie in de wok op hoog vuur. Gember kort meebakken tot hij lekker ruikt. Dan de paddestoelen toevoegen en meebakken tot ze half gaar zijn en lekker ruiken. Giet de bouillon erbij en breng het aan de kook. Doe de tofu erbij en roer voorzichtig om. Breng de soep op smaak met de sojasauzen en zout.

Zet het vuur laag, voed de azijn en de peper toe en laat het nog even doorkoken zodat de smaken goed kunnen mengen. Van het vuur ten slotte de sesamolie erdoor mengen. Schep de soep in een kom, strooi de lente ui erover en serveer de soep.

img_0959