Een buitenkansje: via mijn moeder heb ik opeens de beschikking over een broodmachine. En die ga ik de komende tijd uit proberen. Lekker vers brood, zo ontzettend lekker.

Ik heb al wel eerder brood gebakken met de hand (zie deze blog met kaneelbroodjes) maar dat is best veel werk. Kneden, rijzen, nog een keer rijzen. Het lijkt met leuk voor het moment dat ik tijd ga over houden, maar dat is nu nog niet …….  En nu kreeg ik deze mogelijkheid in de schoot geworpen: vers brood maar dan in minder tijd!

Mijn eerste poging was een brood voor bij de soep. Daar liep ik tegen het eerste aandachtspuntje aan: brood bakken kost tijd, ook met een machine. Het duurde een kleine 4 uur voordat het klaar was. Dus de soep met brood en salade een dag later gegeten. Het brood was prima van smaak, er mocht iets meer zout in. Maar de vorm was ontzettend onhandig. Beetje raar, bijna vierkanten vorm, waar de kneedhaken nog uit moesten worden gehaald. Kortom, niet moeders mooiste.

Bij mijn tweede poging wilde ik het deeg zelf vormen en bakken, dan heb je er toch meer grip op en kun je de rare vorm vermijden. Dus vanmorgen vroeg uit mijn bed geslopen, machine aangezet om het deeg te kneden en te laten rijzen. En anderhalf uur later had ik een mooi deeg voor 9 broodjes. Dat was al een stuk handelbaarder. Volgende keer iets meer gist en misschien nog even een half uurtje laten rijzen.

Inmiddels snap ik hoe het werkt: zorg er vooral voor dat de zout en de gist ver uit elkaars buurt in de machine belanden. Er zit een bepaalde volgorde in het plaatsen van de ingrediënten. Op deze manier kan ik elk recept in de machine laten kneden! Dit geeft mij veel inspiratie om meer te gaan bakken.

Wat ook belangrijk is, is meel van goede kwaliteit. Mijn eerste poging heb ik gedaan met doorsnee bloem, voor de tweede poging had ik mooie bloem gehaald bij de Groene Winkel. Het smaakte ook direct meer naar echt brood. Ik heb het boek “Bread Revolution” weer van de boekenplank gehaald en ga nu echt aan de slag met zelf brood bakken!

e397f69c3081f13c31a6b0782abf9a553d7694f2