Elk jaar is er een moment dat het moestuinseizoen weer begint. Dan kruipt iedereen weer uit zijn winterhol en is er weer een voorzichtig zonnetje. Voor Monique en mij was dat moment deze week: we zijn weer gestart!

Bij dat opruimen stuitten wij op wintergroenten die er nu echt uit moeten: raapstelen, palmkool en winterpostelein. Van deze heerlijke en gezonde groentes heb ik 3 verschillende pesto’s gemaakt.

Voor pesto heb je 4 basisingrediënten nodig: kaas, noten, kruiden of groente en olijfolie. En daarmee kun je prima variëren:

  • Voor de kaas is de parmezaanse heel klassiek, maar ik gebruik vaak pecorino en heb deze keer ook emmentaler gebruikt.
  • In de klassieke pesto zitten pijnboompitten. Ik vind pecannoten echt superlekker, en heb ook al amandelen, walnoten en cashewnoten gebruikt.
  • Met de kruiden/groente kun je eindeloos variëren. Naast basilicum kun je ook heel goed rucola gebruiken. En zoals ik deze keer raapstelen, palmkool of winterpostelein. Als de groente erg scherp is, gebruik ik ook gestoofde uien.
  • En ten slotte de olie: daarin varieer ik niet. Ik zoek een goede, biologische olijfolie extra vierge.

Mijn pesto’s van vandaag zijn als volgt samengesteld. Wat betreft de hoeveelheden, dat doe ik een beetje op de gok. Ik gebruik ongeveer 150 gram kaas en 150 gram noten. Die mix ik in de magimix met een scheutje olijfolie. Vervolgens voeg ik er de groente aan toe tot aan de rand (3 a 4 handen vol)  en laat de machine draaien en voeg onderwijl de olie toe. Het is klaar als het een smeuïge massa is geworden.

  • Palmkoolpesto: palmkool, gestoofde uien, pecorino, cashewnoten en olijfolie
  • Winterposteleinpesto: winterpostelein, emmentaler, walnoten en olijfolie
  • Raapstelenpesto: raapstelen, gestoofde uien, oude kaas , amandelen en zonnepitten, olijfolie

En als extraatje liep ik dit weekend tegen een website aan waarop je je eigen labels kunt maken en printen. En die met een beetje melk (echt waar!!) gewoon op een glazen potje te plakken zijn. Ben je nieuwsgierig, neem een kijkje via deze link. En zijn 3 labels die je gratis kunt gebruiken, voor de anderen betaal je een zeer bescheiden bedrag.

schermafbeelding-2017-03-05-om-16-46-13