Soep is het ultieme comfort food. En nu ik met de lente in aantocht mij weer van mijn winterkilo’s probeer te ontdoen, helpt soep enorm om door die moeilijke momenten heen te komen.

Het is een bekend patroon inmiddels, zodra de dagen echt weer lengen en de zon aan kracht wint, ontwaak ik uit mijn figuurlijke winterslaap en snak ik naar beweging en een compacter lijf. Ik ben blijkbaar niet de enige, zelfs LINDA. is een heuse challenge begonnen op Facebook met LINDA.LIJNT. Genoeg lotgenoten dus.

Maar goed, soep dus! Omdat de pompoenen op zijn en de courgettes nog niet eens zijn gepland, struinde ik over internet op zoek naar nieuwe inspiratie. En die vond ik bij de website Leuke Recepten met de heerlijke bloemkool venkel soep. Ik heb hem wat aangepast naar mijn eigen smaak. En het was zojuist een heerlijk warm hapje tegen de eind-van-de-middag-trek!

Ingrediƫnten

  • kleine bloemkool, gesneden in roosjes
  • grote venkel, in grote stukken
  • 2 kleine of 1 grote zoete aardappel, in grote stukken
  • 4 teentjes knoflook, in de schil
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 1 kleine ui, grof gehakt
  • 1 liter groentebouillon
  • pesto voor de topping, zie voor recept deze link

Leg de bloemkool, venkel, zoete aardappel en knoflook op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Besprenkel ze met olijfolie en strooi er zout en peper over. Rooster de groenten in 25 minuten in een voorverwarmde over van 200 graden Celsius. Haal de knoflook uit de schil als de groenten klaar zijn.

Fruit ondertussen de ui in een laagje olijfolie in een ruime pan (2 1/2 liter). Doe de geroosterde groenten bij de ui en bak je even mee. Voeg de bouillon toe en kook de groenten 10 minuten. Pureer de soep en het is al klaar!

Ik heb de soep geserveerd met de palmkoolpesto. Dat gaf een mooi contrast tussen de lichtgekleurde soep en de donkergroene pesto. Enjoy!