Het is de laatste dag van de maand en dat is een mooi moment om eens even de tussenbalans op te maken van werkzaamheden en voortgang in de moestuin deze maand.

De eerste werkzaamheden starten als alles alles buiten nog in diepe rust is. Met een kopje thee en alle zaden onder handbereik hebben we het tuinplan gemaakt en de zadenlijst opgesteld. Daar gaan we wel weer een beetje vanaf wijken, maar de grote lijnen gebruiken we wel. Door de plannen van voorgaande jaren te bekijken, zorgen we ervoor dat we elke keer andere bedden gebruiken voor de gewassen. Daarmee voorkom je ziektes en beestjes.

IMG_0960

En dan opeens is het zover: de temperatuur is opeens goed en de regen blijft even weg: dat is het startschot voor de werkzaamheden. Opruimen van de kas, bedden leeghalen en compost uitrijden voor een luchtiger structuur van de grond. Zoals elk jaar komt de rabarber als eerste boven de grond. We kwamen in de kas nog een prachtige vlinder tegen,  dood maar nog nog helemaal gaaf.

De laatste wintergroenten hebben we eruit gehaald en daarmee heb ik heerlijke pesto’s gemaakt. Het recept vind je via deze link.

dia1

We hebben ook alweer de eerste planten gezaaid in de kas. Door de warmte (het is op een zonnige dag al snel 20ºC) ontkiemen ze snel! In de grond hebben we sla, radijs, spinazie en paksoi gezaaid. Op de tafel staat basilicum en paprika. Het groeit alweer snel!

En door het bijzondere, warme weer lopen de andere plante ook al weer snel uit. De bessenstruiken gaan heel snel en staan alweer in bloei. En de knoflook komt al goed op. Op naar de eerste oogst!